Nyheter
Vad händer när ingen tror dig? Psykologisk skräck för unga vuxna i Isabelle Törnqvists Besatt.
Isabelle Törnqvist har tidigare skrivit Enigmatrilogin som fått fina recensioner av BTJ. Nu är hon aktuell med den psykologiska skräckromanen Besatt, som kommer ut på Grens Bokskog den 21 december.
Boken, som vänder sig till unga vuxna, är en fiktiv roman men innehåller en del element som Isabelle har tagit ur egna erfarenheter. Från att hon var 13 till att hon var 26 hade hon odiagnostiserad endometrios, och ingen trodde på att hon var sjuk. Isabelle berättar:
”Jag sökte vård otaliga gånger och fick många gånger höra att min smärta satt i huvudet. Efter att en läkare sa till mig: ’Jag tror nog att du själv tror att du har ont, men det finns ingen fysiologisk anledning till din smärta’, ifrågasatte jag om jag kanske var ’galen’ och inbillade mig. Men om det stämde, var går då gränsen? Om jag har förmågan att inbilla mig att jag har så ont att jag svimmar, kan jag då också inbilla mig att jag ser saker, hör saker? Kan jag fantisera ihop ett minne och själv tro på att det är verkligt?
Efter att jag fick min diagnos ville jag bearbeta vad jag hade gått igenom, och det resulterade i Besatt. Jag ville utforska min största skräck: att inte kunna lita på min egen verklighet. Genom huvudpersonen Ofelia, som också har odiagnostiserad endometrios, vill jag ta med läsaren på en resa för att undersöka den här inre och yttre verkligheten och där dessa kolliderar. För att riktigt förankra Besatt i verkligheten satte jag upp ett antal regler för mig själv, och en av dem var att allt som Ofelia upplever inom sjukvården ska vara sådant som jag personligen fått höra eller själv har varit med om.

Fotograf: Jenny Christenson
Men fantastiken får ändå ta en stor plats i Besatt. Syftet med skräck som genre är att hålla upp en spegel framför vår egen, interna värld och granska den opartiskt, men också att kunna uttrycka den mer effektivt för omvärlden. Alla kan kanske inte förstå min rädsla för läkare, och jag kanske inte kan förstå någons fasa för ormar, men vi kan alla förstå rädslan för monster – även om de är fiktiva. Genom fantastiken kan vi bygga broar mellan oss och komma ett steg närmare att förstå varandra.
För även om 1 av 10 personer födda med livmoder har endometrios, betyder det inte att vi förstår varandra eller har gemensamma upplevelser. Det finns broar att bygga även här, och många berättelser kvar att dela.
Berättelsen jag vill dela genom Besatt handlar också om en 17-årig flicka som får ångest av att läsa om ”smärta vid penetrerande samlag” på 1177 när hon försöker förstå sin egen sjukdom, eftersom hon inte vill tänka på sådant. Senare kommer hon förstå varför: hon gillar kvinnor.
Här går jag och Ofelia isär: jag är asexuell och icke-binär, och Ofelia är en lesbisk tjej. Men även i våra olikheter kan vi finna sådant som vi har gemensamt. Precis som jag så tvingas Ofelia ta ställning till sin egen fertilitet och framtida familjeplanering när hon fortfarande är ett barn, innan hon hunnit lära känna sin egen sexualitet och könsidentitet. Kanske finns det någon där ute som identifierar sig på ett helt annat sätt och har helt andra upplevelser, men som också har kämpat med samma sak.
Besatt är, som kanske framgår genom det jag skrivit ovan, den mest exponerande roman jag någonsin vågat skriva. Men om jag genom boken kan bygga en bro till en annan människa, att genom texten ropa ’Du är inte ensam!’ till en endo-krigare, HBTQIA+-person, kroniskt sjuk individ eller vem som helst, så är det värt det.

Besatt är inte bara en tung berättelse om sjukdom och identitet – det hade inte varit rättvist mot varken Ofelia eller läsaren. Ofelias resa är kantad av både mörker och ljus, och en stor del av det ljuset kommer från hennes relation med Rosario. Deras relation, som börjar som en rivalitet och gradvis utvecklas till något djupare, ger berättelsen värme och en känsla av hopp. Jag ville ge Ofelia en plats där hon kan hitta styrka, inte bara i sig själv utan även i någon som utmanar henne och tvingar henne att växa. Relationen mellan Ofelia och Rosario blev ett sätt att utforska både spänning och närhet, humor och allvar, samtidigt som det gav plats för queera berättelser i en kontext som sällan får det utrymmet.
Jag tror på att låta karaktärer vara människor fullt ut, med både svagheter och styrkor, och att visa att vi kan vara sårbara samtidigt som vi hittar mening och till och med glädje i det vi går igenom. Rivaliteten mellan Ofelia och Rosario var viktig för mig eftersom den speglar hur vi ibland möter människor som utmanar oss mest – och hur de ofta blir de som betyder mest. Deras resa är också en berättelse om att våga vara sig själv och stå upp för sin identitet, även när det känns som om världen inte vill göra plats för den.
I Besatt ville jag visa att det alltid finns flera sidor av samma mynt: det tragiska och det humoristiska, det mörka och det hoppfulla, det skrämmande och det vackra. Det är en berättelse om att känna sig ensam och missförstådd men också om att hitta sin röst och sitt sammanhang – och ibland att bygga broar där man minst anar det.”
Den starka omslagsillustrationen är gjord av Elin Sandström, som tidigare illustrerat omslag till bland annat Pestblommor (av Mats Strandberg) och Monster i terapi (av Mats Strandberg och Jenny Jägerfeld).
Emelie Hill Dittmers fördjupning och fortsättning om det läkande skrivandet
Emelie Hill Dittmers fördjupning och fortsättning om det läkande skrivandet
Genom Den skrivterapeutiska verktygslådan går Emelie Hill Dittmer ännu djupare in i metoden och bjuder in till flera läkande skrivövningar.
Emelie, som är journalist och internationellt erkänd terapeutisk skrivpedagog med mångårig erfarenhet av läkande skrivprocesser från både England och Sverige, kommer nu ut med sin andra guidebok i läkande skrivande.
”Kortfattat så handlar den om hur olika typer av skrivande kan hjälpa vårt välmående beroende på hur vi känner oss och hur vi tänker. Skrivandet kan bli ett laboratorium, där vi kan experimentera oss fram. Och detta önskar jag att uppvisa genom att öppna upp den skrivterapeutiska verktygslådan och på så vis redovisa samlade upptäckter och erfarenheter som jag har gjort under de senaste åren. Denna gång presenterar jag tolv terapeutiska skrivverktyg. Det finns naturligtvis många fler, som jag kommer att berätta mer om vid ett annat tillfälle.”

Fotograf: Torun Börtz
År 2021 debuterade Emelie Hill Dittmer med boken Skriv för att läka (Lassbo förlag) vilken väckte stort intresse. Det hade länge efterfrågats en bok på svenska kring ämnet läkande skrivande. Och nu kommer äntligen uppföljaren Den skrivterapeutiska verktygslådan ut, på förlaget Grens Bokskog.
”Den skrivterapeutiska verktygslådan är en fortsättning och fördjupning för dig som vill gå ännu ett steg, utforska fler skrivverktyg för att finna vägar som du kanske annars inte hade upptäckt”, säger Emelie.
”Jag har under de senaste åren arbetat fram en rad olika terapeutiska skrivprogram och på så vis prövat mig fram. Jag vill nu dela med mig av min skrivterapeutiska värld för att nå ut till en bredare publik. Den här boken är mer kompakt, mer kortfattad och innehåller även en serie intervjuer med spännande skrivvägledare från olika håll i världen.”
Boken vänder sig dels till personer med människovårdande yrken (såsom terapeuter, kuratorer, psykologer, socionomer, pedagoger, diakoner eller präster), dels till människor som skriver eller bara har ett intresse för personlig eller andlig utveckling. Förra veckan, den 29 november, kom den ut i bokhandeln.

Linnea Johansson gör sin illustratörsdebut!
Linnea Johansson gör sin illustratörsdebut!
Förlaget kan stolt presentera Linnea Johansson, illustratör till inlagan av Den skrivterapeutiska verktygslådan, som kommer ut i november. Linnea skriver:
Jag heter Linnea och jag har fått äran att skapa illustrationer till Emelie Hill Dittmers nya bok Den skrivterapeutiska verktygslådan. Till Emelies bok har jag skapat ett antal mindre illustrationer digitalt, vilket har varit superroligt! Detta är dessutom första gången jag skapar illustrationer till en bok och därför är jag väldigt glad och smickrad att jag blev tillfrågad att göra detta uppdrag.
I grunden är jag en konstnär som älskar att både måla, göra linoleumtryck och teckna. Allt detta jobbade jag med när jag studerade konst på Önnestads folkhögskola i två år och sedan dess har jag fortsatt med konst på fritiden och med några mindre uppdrag.
Utöver min konst så arbetar jag inom restaurang med servering och planering av evenemang. Nu till hösten ska jag dock börja studera igen, och då kommer jag att läsa arkitekturvisualisering. Under den här tiden kommer jag såklart också att fortsätta med min konst vid sidan om så mycket det bara går!
Linnea Johansson

Fotograf: Valentin Hernandez
Grens Bokskog önskar Ida Sundén välkommen!
Grens Bokskog önskar Ida Sundén välkommen!
Nästa år kommer Idas gripande roman Tillsammans är vi två att ges ut på nytt. Här är en presentation av författaren:
Mitt namn är Ida Sundén, och under 2025 kommer min bok Tillsammans är vi två att ges ut här hos Grens bokskog.
I Tillsammans är vi två får du möta flera karaktärer. En av dem, Gunnel, har följt mig sedan högstadiet då jag skrev en novell om henne, Kvinnan i hörnet hette den. Där betraktade Gunnel sin omgivning, snarare än levde i och med den. I boken smyger hon fram i tillvaron med sina fotriktiga skor, men när hon möter ynglingen John förändras tillvaron för dem båda. John har det trassligt hemma, och hans bror Andreas kämpar med att bli ren från ett tungt drogmissbruk.

Fotograf: Lisa Öberg
Som läsare får du också möta Inez, Andreas före detta partner, deras lilla dotter Saga och socialsekreteraren Maria. Du dras med in i en historia om kärlek och vänskap, missbruk och medberoende.
Bokens titel hittade jag märkligt nog i mitt garage bland några saker som min systerson Anton hade lånat av mig. Där, på ett smutsigt papper stod orden Tillsammans är vi två klottrade i rött. Mycket i den här boken handlar om Anton. Och ändå inte – det är trots allt en fiktiv historia. Men mitt behov av att skriva om missbruk och medberoende växte fram under de år då jag, och resten av familjen, förtvivlat upplevde hur Anton försvann allt längre bort från oss. Som vi kämpade. Oroade oss. Hotade, bönade, tröstade, älskade, gick sönder, gjorde orosanmälningar … och ändå slutade det med att han dog ifrån oss.
Tillsammans är vi två blev mitt sätt att hantera det avgrundsvrål av frustration som jag bar på. Sorgen. Längtan efter ett annat slut. Något som gick lite lättare att stå ut med.
Redan som mycket ung ville jag bli journalist och socionom. På senare år har jag också sökt mig till det som kallas för läkande skrivande, där dessa två världar möts. Jag har alltid haft en glöd inom mig som flammar upp när människors rätt att vara den de är ifrågasätts, och skrivandet har alltid varit mitt verktyg att göra min egen och andras verklighet begriplig.
En lärare skrev en gång till mig att ”fortsätt vara den humanist du är, i ordets alla bemärkelser”. Jag förstod inte då i vilken stor utsträckning de orden stämmer in på mig. Men nu, många år senare förstår jag.
Idag driver jag eget företag och vägleder grupper och enskilda inom läkande skrivande, samt skriver och korrekturläser texter åt andra.
Ida Sundén
Sara Grens första novellsamling
Tidigt i höst kommer Sara Gren ut med sin första novellsamling, Det känsliga hjärtat. Den består av fyra noveller som allesammans tidigare publicerats i antologier på andra förlag. Nu samlas de ihop till en egen liten samling i fickformat. Yvette Klang, som annars är verksam som författare och har skrivit bland annat novellsamlingen Mera mörker (Noble Beast, 2024), har gjort den uttrycksfulla omslagsillustrationen.

Välkommen till Grens Bokskog, P.C. Tjäder!
Välkommen till Grens Bokskog, P.C. Tjäder!
Nästa år är P.C. Tjäder aktuell med ungdomsromanen Spegelburen. Här kommer en presentation av författaren:
Jag är född 1982 och bor utanför Göteborg med min familj. Förutom att skriva så mycket som möjligt arbetar jag i en konstnärlig verksamhet för unga kvinnor och transpersoner med psykisk ohälsa. Jag skriver för alla åldrar, med fokus på fantasy, skräck och spänning. Mina berättelser har ofta flera bottnar och kan tolkas både bokstavligt och bildligt. Jag tycker om när dramatisk handling blandas med djupare tematik, både när jag läser och skriver.
Om Spegelburen
Spegelburen är en ungdomsroman där psykologisk skräck och mystik kombineras med existentiella reflektioner och drömsk symbolik. Två nutida tonåringars livsöden möter mörka aspekter av kvinnohistorien i spöklik gestalt.
Ash har efter en tuff uppväxt nyligen kommit ut från ett SiS-hem och börjar sitt första sommarjobb på ett slottshotell. Angelica är där för att förbereda sin systers bröllopsfest. Hon har ett perfekt liv på ytan men är så upptagen av att behaga andra att hon har glömt vem hon själv är. Tjejerna hittar en gammal dagbok och får reda på att slottet användes som mentalsjukhus för överklassflickor på 40-talet. Traumat från förr lever kvar i slottet och påverkar Ash och Angelica på märkliga och farliga sätt.
P.C. Tjäder

Fotograf: Richard Larsson
COVER REVEAL!
Här är det efterlängtade omslaget till Isabelle Törnqvists kommande ungdomsroman Besatt! Elin Sandström har gjort den starka illustrationen.
Mer om Besatt:
Sjuttonåriga Ofelia är väl bekant med att bli förföljd – hon utsätts för det online, men också i form av monstret som har fäst sig i hennes kamera. När hon visar bilderna av monstret för sin storebror tar det över honom. Ofelia måste nu hitta ett sätt att rädda honom samtidigt som hon ska hålla fasaden uppe inför omvärlden. Men på den kristna skolan utkämpar hon ytterligare en kamp: att dölja sina romantiska känslor för klasskamraten Rosa.
Skräckromanen kommer ut i december.

Stopp för obeställda manus
Jag vet, det är jättetråkigt, men för att kunna ge tillräckligt mycket kärlek till planerade böcker och deras författare så måste förlaget tillfälligtvis säga stopp till obeställda manus. Det betyder förstås att en rad böcker är på gång – och det är allt annat än tråkigt!
De manus jag ännu inte hunnit läsa – jag kommer givetvis att läsa dem också. Utöver det kan jag tyvärr inte ta emot fler manus i nuläget.
Sara Gren, förläggare och bokälskare